Centar za kontrolu namirnica, PBF-a je među vodećim laboratorijima u Republici Hrvatskoj na području kontrole kvalitete hrane.
Zakonski propisi određuju kvalitetu za med; voćne sokove i nektare; džemove, marmelade, pekmeze i sl.; jaka alkoholna pića; kakaove i čokoladne proizvode; jestiva ulja i masti; ulja od ploda masline; mazive masti; proizvode od tune i palamide; proizvode od srdele; mlijeko i mliječne proizvode; ekstrakte kave; kuhinjsku sol; šećere; mesne proizvode; žitarice i proizvode od žitarica i dr.
U hrani za posebne prehrambene potrebe (dječja hrana, hrana za smanjenje tjelesne mase, hrana za posebne medicinske potrebe, hrana obogaćena nutrijentima, hrana sa prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama), dodacima prehrane provjeravamo navode istaknute na deklaraciji proizvoda.
Obavljamo i kontrolu kvalitete biljnih sirovina prema Europskoj farmakopeji, te sadržaj aktivnih komponenti u sirovinama i gotovim pripravcima.
Kontrola kvalitete hrane zahtjeva visoku razinu stručnosti osoblja koje sudjeluje u senzorskim, fizikalno-kemijskim i kemijskim ispitivanjima.
Iz područja kvalitete hrane obavljamo sljedeća ispitivanja:
- vode; gubitka sušenjem; suhe tvari
- mineralnog ostatka (pepeo), pepela netopljivog u HCl-u, pepela topljivog u vodi i dr.
- masti
- bjelančevine; ukupni dušik
- ugljikohidrati (šećeri, škrob, vlakna)
- sastav masnih kiselina (udio zasićenih, jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina, udio trans masnih kiselina, udio omega masnih kiselina)
- hidroksimetilfurfural (HMF)
- aktivnost dijastaze
- električna provodljivost
- eterična ulja i sastav eteričnih ulja
- alkoholna jakost pića; etanol; metanol;viši alkoholi; aldehidi; esteri
- jodni broj; peroksidni broj; kiselinski broj; saponifikacijski broj; slobodne masne kiseline
- kiselost
- sol (NaCl)
- pH-vrijednost
- indeks refrakcije
- konstante u maslinovom ulju
- primjese
- peludna analiza