Centar za kontrolu namirnica, PBF-a je među vodećim laboratorijima u Republici Hrvatskoj na području kontrole kvalitete hrane.
Zakonski propisi određuju kvalitetu za med; voćne sokove i nektare; džemove, marmelade, pekmeze i sl.; jaka alkoholna pića; kakaove i čokoladne proizvode; jestiva ulja i masti; ulja od ploda masline; mazive masti; proizvode od tune i palamide; proizvode od srdele; mlijeko i mliječne proizvode; ekstrakte kave; kuhinjsku sol; šećere; mesne proizvode; žitarice i proizvode od žitarica i dr.

U hrani za posebne prehrambene potrebe (dječja hrana, hrana za smanjenje tjelesne mase, hrana za posebne medicinske potrebe, hrana obogaćena nutrijentima, hrana sa prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama), dodacima prehrane provjeravamo navode istaknute na deklaraciji proizvoda.

Obavljamo i kontrolu kvalitete biljnih sirovina prema Europskoj farmakopeji, te sadržaj aktivnih komponenti u sirovinama i gotovim pripravcima.
Kontrola kvalitete hrane zahtjeva visoku razinu stručnosti osoblja koje sudjeluje u senzorskim, fizikalno-kemijskim i kemijskim ispitivanjima.
Iz područja kvalitete hrane obavljamo sljedeća ispitivanja:

  • vode; gubitka sušenjem; suhe tvari
  • mineralnog ostatka (pepeo), pepela netopljivog u HCl-u, pepela topljivog u vodi i dr.
  • masti
  • bjelančevine; ukupni dušik
  • ugljikohidrati (šećeri, škrob, vlakna)
  • sastav masnih kiselina (udio zasićenih, jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina, udio trans masnih kiselina, udio omega masnih kiselina)
  • hidroksimetilfurfural (HMF)
  • aktivnost dijastaze
  • električna provodljivost
  • eterična ulja i sastav eteričnih ulja
  • alkoholna jakost pića; etanol; metanol;viši alkoholi; aldehidi; esteri
  • jodni broj; peroksidni broj; kiselinski broj; saponifikacijski broj; slobodne masne kiseline
  • kiselost
  • sol (NaCl)
  • pH-vrijednost
  • indeks refrakcije
  • konstante u maslinovom ulju
  • primjese
  • peludna analiza

Centar za kontrolu namirnica

Adresa: Jagićeva 31, 10000 Zagreb

tel: 01/3740 090, 3707 865, 3757 243,
fax: 01/37 77 044

Predstojnica Centra: dr.sc. Andrea Benussi Skukan
e-mail: abskukan@pbf.hr
tel. +385 1 3757 200; fax +385 1 3777 044 

Voditeljica kvalitete: mr.sc. Vesna Bolanča
e-mail: vbolanca@pbf.hr

Odjel za kemiju hrane i predmete opće uporabe

Voditeljica : mr.sc. Marija Janušić
e-mail: mjanusic@pbf.hr

Odjel za mikrobiologiju hrane i predmeta opće uporabe 

Voditeljica : dr.sc. Andrea Benussi Skukan
e-mail: abskukan@pbf.hr

tel: 01/3740 090, 3707 865,
3757 243,  
fax: 01/37 77 044