Voditeljica : mr.sc. Nataša Cerovečki
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Mikrobiološkim ispitivanjem hrane utvrđujemo prisutnost patogenih, potencijalno patogenih mikroorganizama i/ili njihovih toksina koji mogu ugroziti zdravlje ljudi.
- mikrobiološko ispitivanje hrane
- kontrola mikrobiološke čistoće objekata za proizvodnju i promet hrane
- nadzor kritičnih kontrolnih točaka (HACCP)
- ispitivanje trajnosti proizvoda
- ispitivanje prisutnosti bakterijskih toksina u hrani
- mikrobiološko ispitivanje predmeta opće uporabe (kozmetički proizvodi, ambalaža)
Najčešći bakterijski uzročnici koji se prenose hranom, a izazivaju bolesti su:
- Salmonella spp.
- Listeria monocytogenes
- Escherichia coli
- Staphylococcus aureus
- Campylobacter spp.
- Cronobacter sakazakii
- Bacillus cereus
- Shigella spp.
- Vibrio s.
Mikroorganizmi uzročnici kvarenja: - aerobne mezofilne bakterije
- kvasci i plijesni
- aerobne sporogene bakterije
- Alicyclobacillus spp.
- Leuconostoc spp.
- Lactobacillus spp.